Σεξουαλικά νοσήματα

Tα κονδυλώματα είναι όγκοι του δέρματος που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (human papillomavirus - HPV).

Υπάρχουν περισσότερα από 60 είδη του HPV, μερικά από τα οποία τείνουν να προκαλούν κονδυλώματα στο δέρμα. Ο HPV προκαλεί την πολύ γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων στην επιδερμίδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κονδυλώματα εμφανίζονται στα δάχτυλα, κοντά στα νύχια ή στα χέρια. Ορισμένοι τύποι του HPV μπορεί επίσης να προκαλέσουν κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Τα κονδυλώματα προκαλούνται μέσω της άμεσης επαφής με τον ιό HPV, που είναι μεταδοτικός. Ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί τόσο με άμεση επαφή ατόμου-με-άτομο όσο και μέσω της επαφής με ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται από ένα άτομο με τον ιό.

Τα γραφεία μας βρίσκονται στην Λεωφ. Κηφισίας 99, Αμπελόκηποι, Αθήνα, . Για να κλείσετε ένα ραντεβού επισκεφθείτε την σελίδα επικοινωνίας.
 

Κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα

Κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν στην ηβική περιοχή, στα γεννητικά όργανα, μέσα ή γύρω από τον πρωκτό, ή/και στον κόλπο. Μοιάζουν με μικρά ροζ-κόκκινα εξογκώματα. Συχνά εμφανίζονται σε συστάδες των τριών ή τεσσάρων και μπορεί να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν γρήγορα. Συνήθως δεν προκαλούν οξύ πόνο, αν και μπορεί να προκαλέσουν ήπιο πόνο, αιμορραγία και φαγούρα. Η λοίμωξη του HPV στην περιοχή αυτή είναι το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), ενώ ορισμένες μορφές του ιού μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων θα πρέπει να εξεταστούν οπωσδήποτε από τον ιατρό.

Μερικές φορές τα κονδυλώματα μπορεί να επανεμφανιστούν και μετά τη θεραπεία, οπότε και θα χρειαστεί να την επαναλάβετε. Οι περισσότερες μέθοδοι απαιτούν αρκετό χρόνο. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση

Όταν τα κονδυλώματα δεν μπορούν να αφαιρεθούν με άλλες θεραπείες, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Η βάση των κονδυλωμάτων θα καταστραφεί με μια ηλεκτρική βελόνα ή με κρυοχειρουργική επέμβαση (βαθιά τοπική κατάψυξη).

Χειρουργική επέμβαση με λέιζερ