Προστατεκτομή, PSA και Υπερπλασία προστάτη

Τι είναι η Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις που προσβάλλουν τους άνδρες μέσης ηλικίας. Περίπου οι μισοί άνδρες πάνω από την ηλικία των 60 ετών έχουν συμπτώματα από την υπερπλασία του προστάτη. Με την πάροδο της ηλικίας ο προστάτης διογκώνεται και δυσκολεύει την έξοδο των ούρων από την ουροδόχο κύστη οπότε και ο άνδρας αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα συμπτώματα της υπερπλασίας.

Που οφίλεται η Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Η ακριβής αιτιολογία είναι άγνωστη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ηλικία του άνδρα είναι ο κυριότερος παράγοντας εκδήλωσης της πάθησης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η μείωση της ροής των ούρων και στο τέλος της ούρησης η σταγονοειδής ούρηση, η συχνουρία κατά τη διάρκεια της ημέρας και η νυκτουρία, η διακοπή του ύπνου δηλαδή για να ουρήσουμε. Αλλα προβλήματα όπως ουρολοιμώξεις, λιθιάσεις του ουροποιητικού, βλάβες στα νεφρά, επισχέσεις ούρων εμφανίζονται αργότερα.

Πως γίνεται η διάγνωση της Καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Απαραίτητη εξέταση για να διαπιστωθεί αν ο προστάτης προκαλεί απόφραξη στην έξοδο των ούρων αποτελεί ηουροροομετρία ροής. Άλλες εξετάσεις που γίνονται είναι η δακτυλική εξέταση του προστάτη, το υπερηχογράφημα και η μέτρηση του PSA.