Γυναικεία ακράτεια

Ακράτεια ούρων, είναι κάθε ακούσια απώλεια ούρων. Είναι ένα κοινό και οδυνηρό πρόβλημα, που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σας. Η ακράτεια ούρων σχεδόν πάντα οφείλεται σε μια υποκείμενη θεραπεύσιμη ιατρική κατάσταση, που θα διαγνωσθεί από εμάς.

Τα γραφεία μας βρίσκονται στην Λεωφ. Κηφισίας 99, Αμπελόκηποι, Αθήνα, . Για να κλείσετε ένα ραντεβού επισκεφθείτε την σελίδα επικοινωνίας.

Μια προσεκτική λήψη ιστορικού είναι απαραίτητη ειδικά στον τρόπο διεξαγωγής της ούρησης και διαρροής των ούρων. Άλλα σημαντικά σημεία του ιστορικού περιλαμβάνουν την προσπάθεια που απαιτείται κατά την ούρηση, πότε υπάρχει ακράτεια, η χρήση φαρμάκων, μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, και οι συνυπάρχουσες παθήσεις.

Η φυσική εξέταση θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση σημείων χαρακτηριστικών του τύπου ακράτειας και άλλων αιτιών, όπως οι όγκοι που μπλοκάρουν το ουροποιητικό σύστημα, ενσφήνωση κοπράνων, και νευρολογικών προβλημάτων.

Άλλες εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Stress τεστ - ο ασθενής χαλαρώνει, τότε βήχει σθεναρά, και εξετάζεται η απώλεια ή οχι ούρων
  • Εξετάσεις Ούρων - για τυχόν ενδείξεις μόλυνσης, του ουροποιητικού πέτρες, ή άλλες αιτίες που συμβάλλουν στο πρόβλημα.
  • Εξετάσεις αίματος
  • Υπέρηχος - για να απεικονίσει τα νεφρά, ουρητήρες, ουροδόχο κύστη, και της ουρήθρας.
  • Κυστεοσκόπηση – για να επισκοπηθεί το εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως
  • Ουροδυναμική μελέτη – που περιλαμβαάνει μέτρηση της ροής των ούρων καθώς και των πιέσεων εντός της ουροδόχου κύστεως.
  • Ημερολόγιο ούρησης

Χειρουργική Θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση της ακράτειας μόνον αφού άλλες θεραπείες έχουν δοκιμαστεί και βέβαια ενδείκνυται για τη θεραπεία της ακράτειας προσπαθείας . Πολλές χειρουργικές επιλογές έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Η ταινία δια του θυροειδούς τρήματος (TOT)

ταινια ακρατειας ουρωνΗ ταινία δια του θυροειδούς τρήματος (TOT) έχει ως στόχο την παροχή στήριξης στα τοιχώματα της ουρήθρας με αποτέλεσμα την άμεση θεραπεία της stress ακράτειας (προσπαθείας). Αυτή η ελάχιστα επεμβατική τεχνική περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας ειδικής ταινίας κάτω από την ουρήθρα με τρεις μικρές τομές. Οι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό ίασης φτάνει το 90%.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Απαιτεί ελάχιστο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο (max 1 ημέρα νοσηλεία), και η ασθενής μπορεί να επιτρέψει αμέσως στις καθημερινές δραστηριότητές της ενώ ταυτόχρονα το κόστος της θεραπείας είναι πάρα πολύ μικρό.

Φάρμακευτική θεραπεία

Μια σειρά από φάρμακα υπάρχουν για τη θεραπεία της ακράτειας λόγω Υπερλειτουργικότητας της ουροδόχου κύστεως όπως η Φεσοτεροδίνη, η τολτεροδίνη, η σολιφενακίνη και η οξυβουτυνίνη.