ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Η κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι μια μάζα από διευρυμένες και διεσταλμένες φλέβες που αναπτύσσεται στον σπερματικό τόνο στο σάκο του οσχέου. Ο σπερματικός τόνος αποτελείται από τις φλέβες, αρτηρίες, λεμφαγγεία, νεύρα, και τον αγωγό που μεταφέρει το σπέρμα των σπερματοδόχων κύστεων (σπερματικό πόρο) από τους όρχεις. Αν οι βαλβίδες που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος από αυτές τις φλέβες είναι εκ γενετής ελαττωματικές, το αίμα δεν κυκλοφορεί από τους όρχεις αποτελεσματικά, προκαλώντας διόγκωση των φλεβών πάνω και πίσω από τους όρχεις με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων. Αυτό πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην υπογονιμότητα, καθώς η ζέστη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος στους όρχεις (σπερματογένεση).

Η κιρσοκήλη μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα όρχι ή και τους δύο, αλλά σε περίπου 85% των περιπτώσεων αναπτύσσεται στον αριστερό όρχι.

Η δεξιά σπερματική φλέβα αποχετεύει απευθείας στην κάτω κοίλη φλέβα και αναπτύσσει μια κιρσοκήλη λιγότερο συχνά.

Τα γραφεία μας βρίσκονται στην Λεωφ. Κηφισίας 99, Αμπελόκηποι, Αθήνα, . Για να κλείσετε ένα ραντεβού επισκεφθείτε την σελίδα επικοινωνίας.

Επίπτωση και επιπολασμός κιρσοκήλης

Η συχνότητα της κιρσοκήλης είναι 10-20% και η κατάσταση ξεκινά κατά την εφηβεία. Η απότομη ανάπτυξη της κιρσοκήλης σε ένα μεγαλύτερο άνδρα μπορεί να υποδεικνύει ένα οπισθοπεριτοναϊκό όγκο που εμποδίζει τη σπερματική φλέβα, αν και αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Περίπου το 40% των υπογόνιμων ανδρών έχουν κιρσοκήλη και μεταξύ των ανδρών με δευτεροβάθμιας υπογονιμότητα –όσοι είναι ήδη πατέρες ενός παιδιού, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να το πράξουν, ο επιπολασμός μπορεί να είναι πιο υψηλός όπως 80%.

Συμπτώματα της κιρσοκήλης

Οι περισσότεροι άνδρες που έχουν κιρσοκήλη συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς συχνά διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Άλγος όρχεως

• Αίσθημα βάρους στους όρχεις

• Υπογονιμότητα

• Συρρίκνωση (ατροφία) του όρχεως

• Ορατή ή ψηλαφητή διευρυμένη φλέβα

Η διάγνωση της κιρσοκήλης

Μια μεγάλη κιρσοκήλη μπορεί να φαίνεται με γυμνό μάτι. Μεσαίου μεγέθους κιρσοκήλη μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης με τη ψηλάφηση. Η μικρή κιρσοκήλη μπορεί να ανακαλυφθεί από τον γιατρό χρησιμοποιώντας το Doppler υπερηχογράφημα.

Εάν ο ασθενής διερευνάται για στειρότητα, ο γιατρός συνήθως εκτελεί μια σύγκριση των δειγμάτων σπέρματος (σπερμοδιαγράμματα). Η υπογονιμότητα που οφείλεται σε κιρσοκήλη παράγει συνήθως ένα σταθερό μοτίβο σπερμοδιαγράμματος με  χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, κακή κινητικότητα του σπέρματος (κίνηση), και ανώμαλη μορφολογία του σπέρματος (π.χ., ανώριμη, ατελή ανάπτυξη, κατεστραμμένη, νεκρό, πεθαίνουν ή σπέρμα).

Θεραπεία για την κιρσοκήλη

Αν ο ασθενής με κιρσοκήλη είναι ασυμπτωματικός  και υπογονιμότητα δεν είναι θέμα, η θεραπεία δεν είναι δικαιολογημένη.

Εάν η κιρσοκήλη προκαλεί πόνο ή ατροφία (σπάνια) ή, εάν η κατάσταση προκαλεί στειρότητα (πιο συνηθισμένο), η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί και συνίσταται σε απολίνωση της έσω σπερματικής φλέβας και των κλάδων της, με τη βοήθεια μικροσκοπίου (τεχνική μικροχειρουργικής) μέσω μιας μικρής τομής 3-5 εκ. Γίνεται σε Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας και συνήθως ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αργότερα την ίδια μέρα. Ο ασθενής συνήθως μπορεί να επανέλθει σε κανονική φυσική δραστηριότητα μέσα σε μια εβδομάδα και έντονη δραστηριότητα σε περίπου 6 εβδομάδες. Στο Athens Andrology χρησιμοποιούμαι αποκλειστικά τη μικροχειρουργική τεχνική για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στη θεραπεία.

Πρόγνωση Κιρσοκήλης

Μεταξύ 5% και 20% των ασθενών εμφανίζουν υποτροπή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η διαδικασία συνήθως επαναλαμβάνεται. Επίσης, 2% έως 5% αναπτύσσουν μια κατάσταση που ονομάζεται υδροκήλη, μια συλλογή υγρού που δημιουργείται γύρω από τον όρχι.

Χρειάζονται περίπου 90 ημερών για να παραχθεί μια επαρκή ποσότητα νέου σπέρματος και  να καταστεί δυνατή η γονιμοποίηση. Σπερμοδιάγραμμα συνήθως γίνεται μετά από 3 και 6 μήνες.

Links

https://en.wikipedia.org/wiki/Varicocele

www.mayoclinic.com/health/Varicocele/DS00618

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0002263/