Στυτική Δυσλειτουργία στον άνδρα

Στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η αδυναμία του άνδρα να επιτύχει ή να διατηρήσει στύση επαρκή για τις σεξουαλικές ανάγκες του ή τις ανάγκες του συντρόφου του. Οι περισσότεροι άντρες έχουν βιώσει αυτό σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, συνήθως από την ηλικία των 40 ετών, και ψυχολογικά δεν επηρεάζονται από αυτήν.

Μερικοί άνδρες, ωστόσο, αντιμετωπίζουν χρόνιο, πλήρη στυτική δυσλειτουργία (ανικανότητα), και άλλοι, μερική ή σύντομες στύσεις. Συχνή η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική σχέση και προβλήματα, και συχνά οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση. Η στυτική δυσλειτουργία έχει πολλές αιτίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ιάσιμες, και δεν είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, περίπου 30 εκατομμύρια άνδρες στην εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών χρόνια στυτική δυσλειτουργία και η συχνότητα εμφάνισης της διαταραχής αυξάνεται με την ηλικία. Χρόνια ΕΔ επηρεάζει περίπου το 4% των ανδρών στα 50 τους, σχεδόν 17% των ανδρών στα 60 τους, και περίπου το 47% των ανδρών ηλικίας άνω των 75. Παροδικές ΕΔ και ανεπαρκή στύση επηρεάζει όσο το 50% των ανδρών ηλικίας μεταξύ 40 και 70.

Ασθένειες (π.χ., διαβήτη, νεφρική νόσο, αλκοολισμό, αθηροσκλήρωση) ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων χρόνιας ΕΔ και ψυχολογικούς παράγοντες (π.χ., άγχος, άγχος, κατάθλιψη) μπορεί να ευθύνεται για το 10-20% των περιπτώσεων. Μεταξύ 35 και 50% των ανδρών με διαβήτη εμπειρία ΕΔ.

Ανατομία του πέους

Η εσωτερική δομή του πέους αποτελείται από δύο κυλίνδρους (σηραγγώδη σώματα) και το σπογγιώδες σώμα που περιβάλλει την ουρήθρα (σωλήνας για την αποβολή των ούρων και την εκσπερμάτωση. Έχει 2 κύριες κύριες αρτηρίες και πολλές φλέβες και νεύρα. Διακρίνεται το σώμα και η κεφαλή, ή βάλανος του πέους. Το άνοιγμα στην κορυφή της βαλάνου, που επιτρέπει την ούρηση και την εκσπερμάτωση, είναι το έξω στόμιο της ουρήθρας.

Φυσιολογία της στύσης

Η φυσιολογική διαδικασία της στύσης αρχίζει στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα λαο περιλαμβάνει και το αγγειακό σύστημα. Οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο (π.χ. επινεφρίνη, η ακετυλοχολίνη, το μονοξείδιο του αζώτου) είναι μερικές από τις χημικές ουσίες που συμμετέχουν. Σωματική ή ψυχολογική διέγερση προκαλεί τα νεύρα να στέλνουν μηνύματα προς το αγγειακό σύστημα, κάτι που οδηγεί σε σημαντική ροή αίματος στο πέος.

Επειδή το αίμα πρέπει να μείνει στο πέος για να διατηρήσει την ακαμψία του, μειώνεται η φλεβική απαγωγή του αίματος με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η στύση. Όταν τελειώνει διέγερση, ή μετά την εκσπερμάτιση, η πίεση του αίματος, μειώνεται στο πέος, και το πέος επανέρχεται σε χάλαση.

Τα γραφεία μας βρίσκονται στην Λεωφ. Κηφισίας 99, Αμπελόκηποι, Αθήνα, . Για να κλείσετε ένα ραντεβού επισκεφθείτε την σελίδα επικοινωνίας.

Links

www.medicinenet.com/sexual_sex_problems_in_men/article.htm

www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001951.htm

www.webmd.com/erectile-dysfunction/default.htm