Θεραπεία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη διαχείριση των στενωμάτων της ουρήθρας. Αυτοί είναι

  • Οι διαστολές
  • Ουρηθροτομή
  • Stents
  • Εκτροπή ουρων
Τα γραφεία μας βρίσκονται στην Λεωφ. Κηφισίας 99, Αμπελόκηποι, Αθήνα, . Για να κλείσετε ένα ραντεβού επισκεφθείτε την σελίδα επικοινωνίας.
 

Διαστολές της ουρήθρας

Η διαστολή θεωρήθηκε η τυπική θεραπεία για τη διαχείριση στενωμάτων της ουρήθρας εδώ και αιώνες. Η διαστολή έχει στόχο να διαστείλει τον ουλώδη ιστό χωρίς αιμορραγία έτσι το στενωτικό τμήμα να παραμείνει προσωρινά ανοιχτό και ο ασθενεήσ να μπορεί να ουρήσει. Η διαστολή πρέπει να επαναλαμβάνεται είτε καθημερινά είτε σε εναλλασσόμενες ημέρες ή μία φορά την εβδομάδα ή μια φορά το μήνα ή μία φορά το χρόνο. Ο χειρουργός ελπίζει ότι το διάστημα μεταξύ κάθε διαστολής βραδέως θα αυξάνεται με αυτόν τον τρόπο. Οι διαστολές αποτελούν σπανια οριστική θεραπεία μιας και αυτά υποτροποιάζουν, γιατι, στην πραγματικότητα το τμήμα του ιστου που είναι προβληματικό δεν αφαιρείται. Η διαστολή μπορεί να θεραπεύσει στενώματα διαφανή ή σαν μια λεπτή μεμβράνη, δλδ πολυ μικρά. Η διαστολή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πυρετό και αιμορραγία που οφείλεται σε ψευδή διόδο, δλδ είσοδο του καθετήρα σε λάθος ιστό.

Ουρηθροτομή

Η εσωτερική ουρηθροτομή θεωρείται η κύρια μορφή θεραπείας για την στένωσης της ουρήθρας σήμερα. Πολλοί ασθενείς διαγνώστηκαν να έχουν μια στένωση στην ουρήθρα από τον ουρολόγο κατά την εκτέλεση ενδοσκόπησης του ουροποιητικού.

Ενδείξεις για ουρηθροτομή: Μικρή στένωση και λιγότερο από 1.5cms

Δεν προτείνεται σε 1) στενώματα πεικής ουρήθρας 2) μεγάλα στενώματα 3) και στενώματα στη μεμβρανώδη ουρήθρα

Η τρέχουσα άποψη είναι οτι αν κάποιος υποβληθεί σε 1 ουρηθροτομή και υπάρξει επαναστένωση η επόμενη ουρηθροτομή δεν θα έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. 

Stents

Υπάρχουν δύο τύποι stents ουρήθρας τα προσωρινά και τα μόνιμα. Τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα ή Nitinol. Απορροφήσιμο στεντ που αποτελείται από Vicryl είναι επίσης διαθέσιμο.

Ένδειξη για τοποθέτηση stent: επαναλαμβανόμενες σύντομες στενώσεις. Ασθενείς ακατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση ή αν ο ίδιος ο ασθενής αρνηθεί μια χειρουργική επέμβαση.

Αντενδείξεις: στενώματα πεικής ουρήθρας μιας και είναι επώδυνα κατά τη διάρκεια της στύσης και στενώματα μετά από κάταγμα της πυέλου.

Το ποσοστό επιτυχίας των ουρηθρικών stents στη βολβική ουρήθρα είναι περίπου 80%. Τα stents μπορούν να μεταναστεύσουν προς την ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός στενώματος στο εγγύτερο άκρο της ουρήθρας που δεν καλύπτεται από ουροθηλίο, και πάνω σε αυτό μπορεί να ευνοηθεί και ο σχηματισμός λίθου. Επίσης, υπερβολική ανάπτυξη του επιθηλίου της ουρήθρας μπορεί να μπλοκάρει τον αυλό του stent και μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί διάνοιξη με ουρηθροτομή. Τέλος, σε ορισμένους ασυενείς ιδιαίτερα, σε αυτούς στους οποίους έχουν τοποθετηθεί μόνιμα stents, η αφαίρεση τους είναι πολύ πολύπλοκη και τεχνικ΄λα δύσκολη με αποτέλεσμα να χρειάζεται ανοιχτό χειρουργείο και ουρηθροπλαστική.

Εκτροπή των ούρων

Η εκτροπή των ούρων μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Προσωρινή εκτροπή με υπερηβική κυστεοστομία είναι απαραίτητη για την ασθενείς μετά απο τραύματα της πυέλου. Μετά την επιτυχή αποκατάσταση της βατότητας της ουρήθρας, η προσωρινή εκτροπή αφαιρείται. Μόνιμη εκτροπή με τη μορφή περινεικής ουρηθροστομίας συνιστάται και μπορεί να είναι αποδεκτή στους ηλικιωμένους ασθενείς, ακατάλληλους για ουρηθροπλαστική. 

Η ΠΙΟ ΡΙΖΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΟΜΩΣ, ΕΙΝΑΙ Η  ΟΥΡΗΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ .