ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗ

Πρόωρη εκσπερμάτωση (ΠE) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά την οποία ένας άνδρας εκσπερματώνει πολύ σύντομα μετά την έναρξη της σεξουαλικής διέγερσης, ή νωρίτερα από ό, τι επιθυμεί. Αυτή η κατάσταση, η οποία καλείται επίσης η ταχεία εκσπερμάτωση, είναι ο πιο κοινός τύπος της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους άνδρες κάτω των 40 ετών.

Η πρόωρη εκσπερμάτωση μπορεί να είναι πρωτοπαθής (στους άνδρες οι οποίοι είχαν την πάθηση από την εφηβεία), ή δευτερπαθής (που εμφανίστηκε αργότερα). Μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες που έχουν στυτική δυσλειτουργία (ανικανότητα) και αγωνιούν για τη διατήρηση της στύσης τους κατά τη σεξουαλική επαφή.

Η πρόωρη εκσπερμάτωση συχνά προκαλεί αγωνία για τον άνδρα και για την σύντροφό του. Όταν η κατάσταση εμφανίζεται τακτικά πριν από τη διείσδυση, μπορεί να αποτρέψει ακόμα και την εγκυμοσύνη σε ένα ζευγάρι.

Συχνότητα Πρόωρης εκσπερμάτωσης

Η πρόωρη εκσπερμάτωση επηρεάζει μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την ενηλικίωση. Η κατάσταση είναι πιο συχνή μεταξύ των ηλικιών 18 και 30. Εκτιμάται ότι η πρόωρη εκσπερμάτωση επηρεάζει 30 με 70% των ανδρών στη διάρκεια της ζωής τους.

Αιτίες για την πρόωρη εκσπερμάτωση

Η αιτιολογία της πρόωρης εκσπερμάτωσης είναι άγνωστη, αν και, στις περισσότερες περιπτώσεις, θεωρείται ότι είναι το αποτέλεσμα ψυχολογικών παραγόντων (π.χ., άγχος, ενοχή). Σπάνια, η κατάσταση αυτή προκαλείται από ένα φυσικό πρόβλημα, όπως η ευαισθησία πάνω από τα γεννητικά όργανα ή ορμονική διαταραχή (π.χ. τεστοστερόνη). Ορισμένα φάρμακα (π.χ., ψυχιατρικά φάρμακα) μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη εκσπερμάτιση.

Οι παράγοντες κινδύνου για την πρόωρη εκσπερμάτωση περιλαμβάνουν την στυτική δυσλειτουργία, το άγχος και οργανικές αιτίες (π.χ. στηθάγχη, προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Η διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτωσης

Η διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτωσης περιλαμβάνει τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και σεξουαλικής υγείας, το ατομικό ιατρικό ιστορικό (λήψη φαρμάκων και ναρκωτικών, ή αλκοολ), και τη φυσική εξέταση. Στους άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση με στυτική δυσλειτουργία, οι εξετάσεις αίματος μπορεί να γίνει για να εντοπιστούν μη φυσιολογικές ορμόνες. Ένα σεξουαλικό ιστορικό περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πρόωρη σεξουαλική εμπειρία, πληροφορίες για το παρελθούσες και το παρούσες σεξουαλικές σχέσεις, και τις περιστάσεις, όταν η κατάσταση άρχισε. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι χρήσιμο να συμπεριληφθεί και η σεξουαλική σύντροφος του ασθενούς στη διαγνωστική διαδικασία.

Η θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτωση

Η θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτωση μπορεί να περιλαμβάνει τη σεξουαλική θεραπεία, τη συμβουλευτική, φάρμακα, ή ένα συνδυασμό των μεθόδων αυτών.