ΚΑΜΨΗ ΠΕΟΥΣ - Ν. PEYRONIE

Η Νόσος του Peyronie χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό ουλώδους ιστού στον ινώδη χιτώνα, που περιβάλλει τα στυτικά σώματα του πέους. Στη οξεία φάση προκαλεί πόνο, καμπυλότητα, και στρεβλώσεις, συνήθως κατά τη διάρκεια της στύσης. Αργότερα, στη χρόνια φάση χαρακτηρίζεται από την κάμψη του πέους, η οποία όταν είναι πολύ μεγάλη εμποδίζει την είσοδο του πέους στον κόλπο και τη σεξουαλική επαφή.

Συχνότητα της νόσου του Peyronie

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε το 1995 από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η νόσος του Peyronie εμφανίζεται σε περίπου 1% των ανδρών. Είναι πιο συνηθισμένο μεταξύ των ηλικιών 45 και 60, αλλά το ίδιο συμβαίνει και σε νεαρούς και ηλικιωμένους άνδρες. Η ακριβής συχνότητα είναι δύσκολο να μελετηθεί εξάλλου λόγω της απροθυμίας των ασθενών να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για την πάθησή τους.

Αιτιολογία της νόσου του Peyronie

Η ακριβής αιτία της νόσου του Peyronie είναι άγνωστη αλλά πιθανολογείται ότι συχνά προκαλείται από τραύμα στο πέος (π.χ., επεμβατική διαδικασία του πέους, τραυματισμού  σε πολύ έντονη σεξουαλική δραστηριότητα).

Περίπου το 30% των ασθενών με νόσο του Peyronie μπορεί νααναπτύξει επίσης σκληρίες ιστού και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το χέρι (π.χ., νόσος Dupuytren) ή το πόδι του. Η  νόσος του Peyronie έχει συνδεθεί επίσης με ανεπάρκεια βιταμίνης Ε.

Η Νόσος του Peyronie μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή, και μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτητα ή σταδιακά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

·         Δημιουργία μιας σκληρής πλάκας στην επιφάνεια του πέους

·         Πόνος κατά τη διάρκεια της στύσης

·         Καμπύλη στο πέος κατά τη στύση

·         Παραμόρφωση του πέους (π.χ., εσοχές, βράχυνση)

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος και η καμπυλότητα προκαλεί στυτική δυσλειτουργία.

Η θεραπεία για τη νόσο του Peyronie

Οι θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με νόσο του Peyronie είναι περιορισμένες. Ο στόχος της θεραπείας είναι να μειώσει τον πόνο και να διατηρήσει τη σεξουαλική λειτουργία. Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία, συστήνουμε σε όλους τους ασθενείς μας να περιμένουν μέχρι να σταθεροποιηθεί η πάθηση τους, περιπου μετα από 1 έτος, προτού υποβληθούν σε χειρουργική αποκατάσταση.

Η συντηρητικη θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα από το στόμα. Συμπληρώματα βιταμίνης Ε και δισκία Potaba μπορούν να ληφθούν για αρκετούς μήνες. Χημικές ουσίες όπως η βεραπαμίλη, ένα ένζυμο που διασπά το συνδετικό ιστό (κολλαγενάση), και τα στεροειδή (π.χ. κορτιζόνη) μπορούν να εγχυθούν μέσα στην πλάκα ή μέσω ιοντοφόρησης.

Ιοντοφόρηση είναι μια ανώδυνη μέθοδος χορήγησης των φαρμάκων στο τοπικό ιστό χρησιμοποιώντας το ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως απωθούν ηλεκτρικά φορτία, ως εκ τούτου ένα θετικό φορτίο που εφαρμόζεται σε ένα θετικά φορτισμένο λύση απωθεί το φάρμακο στον ιστό. Χαμηλή δόση ακτινοβολίας (ακτίνες υψηλής ενέργειας), η θεραπεία μπορεί να μειώσει τον πόνο, αλλά αυτό δεν μειώνει αποτελεσματικά πλάκα. Η θεραπεία αυτή δεν έχει τεκμηριωμένα αποτελέσματα. Τελευταία, εμφανίστηκαν και κάποιες τεχνικές με τη χρήση κρουστικών κυμάτων αλλά τα ποτελέσματα αυτών των μεθόδων είναι πτωχα και αμφιλεγόμενα.

Επιπλοκές συντηρητικής θεραπείας της νόσου του Peyronie

Ατροφία των ιστών μπορεί να συμβεί με αυτές τις θεραπείες, και τα επιτυχή αποτελέσματα δεν είναι καλά τεκμηριωμένα.

Χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της νόσου του Peyronie

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίθηκαν στη συντηρητική θεραπεία. Οι χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε είναι είτε συρραφής, ή με χρήση μοσχεύματος ή με ταυτοχρονη τοποθέτηση και πεικής πρόθεσης.

Γενικά, η αφαίρεση της πλάκας αφήνει πίσω ένα έλλειμα, που απαιτεί ένα μόσχευμα είτε από άλλη περιοχή του σώματος του ασθενούς είτε τεχνητό ιστό και μπορεί να οδηγήσει σε μερική απώλεια της στυτικής λειτουργίας (π.χ., λιγότερη ακαμψία). Η Nesbit διαδικασία συρραφής απεναντίας μειώνει το μήκος του πέους σε στύση.

Η τοποθέτηση πεικής πρόθεσης περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας συσκευής στα σηραγγώδη σώματα του πέους, που αυξάνουν την ακαμψία του και επιτυγχάνεται στύση με ευθειασμό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να συνδυαστεί με τομές και δερματικά μοσχεύματα  για την αποτελεσματική μείωση καμπυλότητα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης, οι ασθενείς συνίσταται να αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Τα αντιβιοτικά είναι επίσης απαραίτητα για τη μείωση του κινδύνου για λοίμωξη.

Πρόγνωση της νόσου του Peyronie

Η πρόγνωση για τη διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας είναι καλή όταν η θεραπεία ξεκινά εντός 6 μηνών από τη σταθεροποίηση των συμπτωμάτων.

Τα γραφεία μας βρίσκονται στην Λεωφ. Κηφισίας 99, Αμπελόκηποι, Αθήνα, . Για να κλείσετε ένα ραντεβού επισκεφθείτε την σελίδα επικοινωνίας.

 

LInks

www.patient.co.uk/doctor/peyronies-disease

kidney.niddk.nih.gov/KUDiseases/pubs/peyronie/index.aspx

en.wikipedia.org/wiki/Urethroplasty